Lyžařský kurz den po dni

Pondělí

Všichni natěšeni jsme krátce po 7. hodině ranní opustili Nový Bydžov a vydali se směr Vrchlabí. Cesta ubíhala rychle, po sněhu ale ani památky. Po hodině jízdy autobuem jsme stáli pod kopcem zvaným Kněžický vrch a konečně zahlédli trochu sněhu. V lyžařských botech jsme vyšlapali schody nahoru a byla rozcvička. Po rozdělení do družstev šli pokročilí lyžaři na vlek a ti, co stáli na lyžích prvně, na koberec. Každou chvíli se někdo zlepšil a pusunul se o kousek výš. Zítra už na koberci nebude určitě nikdo. Nikolka se hned v počátku trošku zasekla a místo lyžování se povozila alespoň na pásu. Ale jelikož chce dohnat Bětušku, tak po svačině lyže opět nazula. Svačina byla dnes vydatná, kromě čaje a piškotů jsme měli tvarohové koláče, které pro nás připravila Ondráškova mamka. A teď už rychle do postýlek, zítra brzy vstáváme!

Úterý

Dnešní den byl mrazivější než včera, ale za to nám po celé dopoledne svítilo sluníčko. Opět jsme vyjeli s dobrotou, zdravé sušenky pro děti napekla Terezka s mamkou. Jak se objeví na značce obec Jilemnice, začínáme svačit. Krátce před půl devátou jsme zastavili na parkovišti a pak už to šlo rychle: napít, vyčůrat a navlékat lyžařské boty. Všichni už věděli, co je čeká a s dobrou náladou vyběhli na kopec. Po rozcvičce si našel každý svého instruktora a lyžovačka mohla začít. Většina dětí již do kopce nešlape a vozí se na pomě. Odvážné děti si vyzkoušely jízdu na skokánku. Skupina nejšikovnějších lyžařů vyjela lanovkou dvakrát až nahoru. Před odjezdem jsem zamávali do kamery na spodní stanici lanovky a těšíme se zase na zítra.

Středa

I třetí den pobytu na horách nás doprovázelo sluníčko. Pro první jízdu využily děti pomu, pak se vydaly na vrchol Kněžičáku lanovkou. Dnes už si  na velký kopec troufla další skupina dětí. V tu chvíli mají instruktoři a učitelky málo rukou, každý vyveze jen „dvě děti“. Když sjíždí lanovkou paní učitelky dolů, pozorují pod sebou vlnícího se několikametrového hada složeného z cca 15 dětí. Všechny děti jsou od instruktorů moc chváleny, jak jsou šikovné. Dokonce při lyžování snad ani nikdo nezlobí. Nikolka lyžuje jen v případě, že má obecenstvo. A protože s námi dnes vyjeli dva kamarádi, byla na výsost spokojená. Když však museli pomoci vyvézt naše malé lyžaře lanovkou nahoru, Nikolka zula lyže a v klidu počkala, až se vrátí. Prostě bez diváků ani ránu. Po cestě zpět do školky jsme si pochutnali na perníčcích, které pro děti připravily Šarlotka s maminkou. Perníčky jsme zajedli přesnídávkou a  poté některé děti usnuly. Bětušku jsme museli z autobusu dokonce vynést, ale na oběd už vyběhla do Zelené třídy sama.

Čtvrtek

S dobrou náladou jsme vyrazili do hor po čtvrté. Paní učitelky byly kvůli nevolnostem některých dětí celou cestu v pohotovosti. Vzhledem k tomu, že jsme i na takové situace připravené, igelitové sáčky, papírové kapesníky a vlhčené ubrousky totiž vozíme po kapsách všude s sebou, tak jsme to zvládli celkem dobře. Jen Maxík a Máťa nezapomenou poprosit mamku o čisté čepice. Po vystoupení z autobusu nás na teploměru vítaly záporné hodnoty, dnes bylo -8. Natálka se posunula o stupeň výš a s úsměvem na tváři vyzkoušela pomu. Takže ani ona už nebude do konce týdne „v ohradě“. Během svačiny jsme stihli i odrodit a z paní zástupkyně se stala dvojnásobná babička. Takže ještě jednou všichni k narození vnuka Jiříčka gratulujeme. A jelikož se blížíme do finále, nezapomeňte na zítřejší den připravit dětem masky!

Pátek

Dnešního zasněženého rána jsme odjeli v počtu -2. Kvůli zdravotní indispozici zůstali doma Nikolka s Maxíkem. Nic se neděje, protože my jim ty medaile stejně přivezeme. Hned na parkovišti jsme navlékli karnevalové oblečení a vyparáděni se vydali na kopec. Na upravené sjezdovce se lyžovalo výborně. Navštívilo nás několik rodičů, takže o diváky nebyla nouze. Po krátkém rozjezdu jsme se téměř všichni vydali na samý vrchol a dolů sjížděli jako had. Děti už jezdí tak dobře, že přesun dolů na lyžích zvládají rychleji než paní učitelky lanovkou. Velkou sjezdovku sjelo cca 90% zúčastněných dětí. V dřevěné chaloupce jsme se naposledy občerstvili a předali dárek a medaile také intruktorům. Po svačině jsme kopec sjeli ještě dva krát a museli jsme se s letošní školičkou rozloučit. Na parkovišti děti dostaly medaile, diplomy a malý dárek od SkiLenka. Termín lyžařského kurzu pro příští školní rok bude opět před jarními prázdninami a už teď se na všechny lyžaře moc těšíme!

Děkujeme rodičům za dobroty a sladkosti, které pro malé lyžaře připravili. Trutnovským a Hermanovým za super medaile, paní kuchařkám za ovoce, zeleninu, housky, rohlíky, koláče a tousty a instruktorům lyžování za báječně strávený týden na horách. Zvláštní poděkování patří Milošovi, který nám byl po celý týden již druhým rokem „k ruce“.

2 komentářů

  1. Moc děkujeme za všechno co pro děti děláte, vážíme si toho!

    • Za pochvalu moc děkujeme. Největší odměnou jsou pro nás šťastné a spokojené děti. A ty si ten týden i díky úžasnému počasí báječně užily.