Lyžařský kurz den po dni

Pondělí

Dnes jsme se konečně dočkali a vyrazili natěšeni na lyžařský kurz do Vrchlabí. Hned první den byl zpestřen zážitkem v podobě jedné Šípkové Růženky, která sice neusnula na 100 let, ale přeci jen o něco déle, než jsme potřebovali. I přes menší zdržení jsme ale vše zvládli. Jen pozor – zítra nečekáme! Po rozcvičce pro nás dospělé, která se skládá z obouvání lyžáků a celkové přípravě dětí na lyžování, následovala rozcvička pro malé lyžaře a potom již šup do lyží, rozdělení dětí do skupinek dle zkušeností a vzhůru na svah! Úplní začátečníci trénují základní pohyb na lyžích, další skupina už je výš na „jezdícím koberci“ a „mazáci“ jdou rovnou na pomu. Všechny děti se snažily a dopoledne nám uteklo jako voda. Moc děkujeme babičce Martinky a mamince Kryštofa za napečení výborné sladké svačinky, kterou si děti doplnily potřebnou energii. Děti, večer brzy do pelíšků, ráno jedeme zas!

Úterý

Ráno jsme měli další Šípkovou Růženku, pro změnu ze Starého Bydžova, ale bylo to opravdu jen maličké zdržení. Zítra je středa a to už bude určitě odjezd zcela bez problémů:) Včera jsme neuvedli, že v letošním roce spolupracujeme s MŠ ve Starém Bydžově a doplnili jsme autobus o 5 starobydžovských dětí. Všechny děti již vědí, že když jim v autobuse rozdáme svačinku, tak za chvíli již budeme ve Vrchlabí, kde nám do rána pěkně přisněžilo. A protože máme báječné rodiče, kteří ve svém volnu jezdí s námi, příprava na lyžování proběhla za jejich pomoci jako po drátkách. Úžasná spolupráce – než si děti došly na záchod, měly již připravený nalitý čaj a pak společné obouvání – jedna báseň!! Dnes již další děti postoupily o krok výše, a protože „jezdící koberec“ nefungoval, šly rovnou na pomu! Jsou šikovné a krásně to zvládly. Pro zpestření výuky dnes využily i spoustu různých barevných pomůcek. Skupina našich osmi „mazáků“ již dnes, druhý den lyžáku, jezdila velkou lanovkou až na vrchol! Je úžasné dívat se z lanovky, jak se pod námi vlní v podobě dlouhého hada, jak skvěle spolupracují s instruktorem, projíždějí úzkou cestou lesíkem a frčí přes „skokánky“. Dnes jsme měli výborné tvarohové koláčky od Tobiáška. I naši instruktoři se již na naše sladké dobroty těší, naše školka je tím u nich vyhlášená:) Moc vám babičky a maminky děkujeme!

Středa

Jak jsme včera předeslali, tak se také stalo – dnešní ranní odjezd proběhl na jedničku! Byli jsme dokonce tak rychlí, že děti byly nastoupené na rozcvičku dříve než instruktoři. Naši draci, tedy skupina těch nejzkušenějších, dnes již od božího rána jezdila na lanovce. Protože jsou tak dobří, vyzkoušeli si s instruktorem i jízdu pozadu. Nic pro ně není problém:) Další skupina zaznamenala také pokroky, neboť na jezdícím pásu zůstaly už pouze dvě děti, všichni ostatní již jezdí na pomě! Dle dnešních zásob od rodičů, které jsme vezli s sebou, to vypadalo, že na horách zůstaneme nejméně do zítřka:) Děkujeme Bodlákovým, Kleplovým, Burešovým a Berglovým! Cituji slova pánů instruktorů: „Nejlepší školka! Tolik sladkého jsme tu v životě neměli!“ Jsme v polovině kurzu, na nás se již pomalu podepisuje únava, ale děti mají energie stále na rozdávání. Ani jeden cestou zpátky v autobuse neusnul! Uvidíme zítra…Sladké sny a ráno se těšíme!

Čtvrtek

Dnes nás ve Vrchlabí konečně přivítalo sluníčko! První dvě jízdy lanovkou nahoru nádhera, azurově modrá obloha a tak jsme všichni užívali hřejivých paprsků. Ovšem na horách je všechno hned jinak, a tak již při další jízdě jsme projížděli pásem mlhy, která se dokonce později roztáhla po celém kopci. Za mlhou velikou, že by se dala krájet, se neobjevil Rákosníček, ale vždy se z ní vyloupli naši lyžníci. Byl to pro ně další silný zážitek! Dnes postoupily na lanovku další děti, takže jich jezdilo již 17. Ostatní již zvládnou vyjet bez pomoci na pomě nahoru a krásně pomaloučku sjíždějí  dolů. Dvě děti mají dokonce svého VIP trenéra!  Naši „draci“ sjedou sjezdovku a než my (učitelky) se dostaneme lanovkou dolů, už na nás u turniketů čekají se slovy: „No kde jste, už tu na vás čekáme!!“ Prostě je nestíháme:) Dnes patří dík za výborné řezy paní Pluhařové, samozřejmě jsme měli ještě něco ze včera, takže opět vydatné zásoby! Malou „výslužku“ dostali i vlekaři u lanovky dole i nahoře, už takhle nám vycházejí velice vstříc, např. tím, že nám při nástupu či výstupu lanovku zpomalí a nyní po „sladkém mámení“ pro nás dělají první poslední:) Týden se nám překulil a máme před sebou poslední den. Moc se těšíme na karnevalové převleky, v kterých se zítra na sjezdovce sejdeme. Pavli a Kubi, ať se vám zdá o dinosaurech! (oni vědí:)) A jen tak mimochodem, rodiče, dnes máte poslední klidný večer, užijte si ho! (Alespoň předpokládáme, že tento týden usínali vaši malí lyžníci brzy!!)

PS.: V autobuse usnul jen Tobík, jinak všichni opět vydrželi:)

Pátek

A je to tady! Dnes ráno naposledy nasedáme do autobusu směr Vrchlabí. Týden se překulil, ani nevíme jak a máme tu konec našeho lyžařského kurzu. „Kněžák“ si pro nás na poslední den nachystal přímo luxusní počasí, ač u nás to tak vůbec nevypadalo. Mlha, že by se dala krájet, vydržela až do Nové Paky a potom jako když utne – na jasné obloze se před námi rýsovaly zasněžené vrcholky hor. Nádherně modrá obloha bez mráčku nás provázela celé dopoledne. Terén byl dnes pěkně přimrzlý, takže dětem to z kopce pořádně svištělo. Bylo úžasné pozorovat, jaký za ten týden děti udělaly pokroky, především ty, co stály na lyžích poprvé. Všechny samostatně vyjedou na pomě a krásně sjíždějí kopec dolů. A naši draci? Ti si upevnili své lyžařské dovednosti a nebojí se vůbec ničeho! Instruktoři jim každý den připravili nějaké překvapení pro zpestření. Při pátku jsme také měli početné obecenstvo – na své šikulky se přijeli podívat někteří rodiče a prarodiče. Dnes nám napekla Vanesky maminka, Hermanovi nachystali dětem zlaté medaile a p. Zezulová zakoupila všem omalovánky. Nechyběly bonbóny či lízátka od dalších rodičů. Také naše paní kuchařky na dnešek dětem napekly. Všichni obdivovali buchtu, která prý vypadala jako plyšová a ptali se, zda se to jí:) Zjistili jsme, že je výborná!

Děkujeme dětem za jejich odvahu, našim p. kuchařkám, které nás každý den vybavily perfektní a vydatnou svačinkou, p. řidiči, který nás celý týden bezpečně vozil a samozřejmě skvělému týmu lyžařské školičky SKI LENKA, který se nám po celou dobu stoprocentně věnoval. Veliké poděkování patří vám, milí rodiče, za báječnou spolupráci, ať už to bylo v podobě sladkých bohatých zásob, ranního vypravení dětí, přípravě karnevalových kostýmů a vůbec celkové podpory. Věřte, že si toho velmi ceníme. Když vidíme vaši spokojenost a nadšení v očích vašich dětí, je to pro nás největší odměnou a motivací do dalších takových zdařilých akcí. Byla to dřina, ale stálo to za to!!! Slovy dětí: BYLO TO BOŽÍ!

PS: Na příští rok máme již rezervovaný termín:)

1 komentář

  1. Děkujeme, paním učitelkám za skvělý lyžařský kurz, sama jsem si vyzkoušela, že např. obout tolik dětí do lýžáku je celkem dřina uuff.. vždy vše zvládaly s úsměvem :o) Děkuji za skvělých 5 dní : Ano bylo to boží!
    Kateřina Zezulová